Onze visie op duurzaam beleggen
December 2024
In 1987 bracht de World Commission on Environment and Development een belangrijk rapport uit, genaamd “Our common future”.
De belangrijkste conclusie van het rapport was dat mondiale milieuproblemen het gevolg waren van armoede in het ene deel van de wereld, en niet-duurzame consumptie en productie van het andere deel van de wereld. Het rapport riep op tot ‘duurzame ontwikkeling’.
De eerste in een lange reeks van duurzaamheidsdefinities was geboren: “Een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de noden van het heden, zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien in het gedrang te brengen”.
Fast forward naar 2021
Het Europees Parlement constateerde dat de informatieverschaffing aan beleggers over duurzaamheid ‘onvoldoende ontwikkeld’ is. Daarmee werd bedoeld dat greenwashing gevreesd werd en door wetgeving voorkomen dan wel teruggedraaid moest worden.
Aanbieders van duurzame financiële producten werden verplicht informatie beschikbaar te stellen over de manier waarop een financieel product invulling geeft aan duurzame doelstellingen. Die wet, de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), schrijft voor dat beleggingsproducten op drie niveaus moeten worden ingedeeld. Geen duurzame ambities. Of duurzame kenmerken maar geen expliciet duurzaam doel. Of concrete duurzame doelen als kern van het product. Van grijs naar lichtgroen naar donkergroen, zou je kunnen zeggen.
Financiële instellingen mogen zelf kiezen waartoe hun product behoort. En de AFM adviseert op haar website: “Om als belegger een goede beoordeling te maken van het duurzaamheidsgehalte van het product is het raadzaam de relevante passages in het prospectus goed door te nemen”.
U voelt het al aankomen, dat moest misgaan
In 2022 namen Investico en Follow the Money honderden donkergroene beleggingsproducten onder de loep (zie: The Great Green Investment Investigation). En stelden twee eenvoudige vragen: in welke bedrijven wordt belegd en hoe duurzaam zijn deze bedrijven? Het resultaat was dat in meer dan de helft van de beleggingsfondsen die zichzelf als donkergroen bestempelen, beleggingen werden gevonden binnen de fossiele industrie of de luchtvaartindustrie.
Meer dan de helft!
Ter verdediging zou je wellicht kunnen opwerpen dat deze bedrijven misschien ‘best in class’ waren, of in de eigen sector voorop liepen op het gebied van verduurzaming. Maar ben je wel echt een donkergroene belegger wanneer je in het Amerikaanse Delta Air Lines belegt? In 2023 werd Delta aangeklaagd voor de misleidende bewering ‘de eerste klimaat-neutrale luchtvaartmaatschappij ter wereld’ te zijn.
Verdergaande regelgeving door toezichthouders is het logische gevolg.
Vanaf 2025 volgen met de Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) nieuwe verplichtingen voor verslaggeving over duurzaamheid. Zo worden rapportages gestandaardiseerd, om vergelijkbaarheid en inzichtelijkheid voor beleggers en andere stakeholders per onderneming te vergroten. Maar ook hier zal naar alle waarschijnlijkheid de machtige beleggingsindustrie tussendoor glippen om goed te kunnen blijven verdienen aan uw wens om duurzaam te beleggen.
Hoe groen is het vermogensbeheer van Catalpa?
Wij analyseren de lange termijn. En denken in lange termijn risico’s en lange termijn kansen. Onze compacte beleggingsaanpak maakt een grondig inzicht mogelijk in de bedrijven waar wij in investeren. In duurzaamheidsrisico’s maar ook in de kansen die duurzaamheidsinnovaties bieden.
Risico’s liggen verscholen in de beperkte mate waarin een onderneming rekening houdt met de rechten en belangen van alle belanghebbenden. Bedrijven die botweg korte termijn shareholder value boven de lange termijn stakeholder value plaatsen vinden wij niet aantrekkelijk. Daarom beleggen wij bijvoorbeeld niet in tabaksfabrikanten of in olie- en gasbedrijven. Bovendien groeien die ons niet hard genoeg en is het zeer de vraag of zij over pakweg tien jaar nog in de huidige vorm bestaan.
Een goed voorbeeld van de kansen die duurzaamheidsinnovaties met zich meebrengen, is de energietransitie.
Wij zien dat technologische innovatie de kosten van de energietransitie veel sneller verlagen dan algemeen wordt aangenomen. Tot nu toe hebben wetenschappers consequent de snelheid onderschat waarmee zowel nieuwe technologieën zich ontwikkelen, als waarmee de kosten van bestaande technologieën dalen.
Als gevolg hiervan is een wereldwijde hausse op het gebied van hernieuwbare energie in volle gang, met wereldwijde investeringen in schone energie die dit jaar USD 2 biljoen bedroegen. En een verdubbeling van de totale zonne-energie capaciteit sinds 2022.
Geen groene belegger
Wij zien ‘Groen’ als een boeiend beleggingsthema. Niet een ‘groenstrategie’ maar een groeistrategie die zich concentreert op langdurige wereldwijde trends. En die mogelijkheden biedt te investeren in grote, structurele mondiale veranderingen die kapitaal vereisen en tot lange termijn groei kunnen leiden.
Een realistische kijk op duurzaam beleggen, al zeggen we het zelf.