Blog

Waarom wij niet in olie- en gasbedrijven beleggen

deepwater horizon

November 2024

De wereldwijde energiemarkt ondergaat grote veranderingen. Door investeringen in hernieuwbare energie en inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan, worden industriële processen en transport steeds duurzamer. Toch spelen fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool nog steeds een cruciale rol in de energievoorziening. De vraag naar olie, gebruikt als brandstof én grondstof, is de afgelopen decennia bijna onafgebroken gestegen, met uitzondering van crisisjaren zoals 2008-2009 en het coronajaar 2021.

Hoge winsten, maar grote risico’s

Olie- en gasbedrijven zoals Shell, ExxonMobil en Chevron profiteren van de stijgende energievraag en hoge prijzen. Dit resulteert in recordwinsten en verhoogde investeringen in de productie van fossiele brandstoffen.  Hoewel deze bedrijven financieel sterk presteren, blijven beleggingen in de sector risicovol. De kapitaalintensieve en complexe aard van olie- en gasprojecten leidt vaak tot budgetoverschrijdingen en vertragingen. Bovendien heeft de industrie aanzienlijke milieueffecten en veiligheidsrisico’s. Incidenten, zoals de explosie op een boorplatform in de Golf van Mexico in 2010, tonen de desastreuze gevolgen voor mens en natuur. Ook opereren deze bedrijven vaak in politiek gevoelige regio’s, met risico’s op mensenrechtenschendingen.

Klimaatverandering en de energietransitie

De aanpak van klimaatverandering vormt een groeiende uitdaging voor fossiele energiebedrijven. Hoewel deze bedrijven over expertise en financiële middelen beschikken om de transitie naar een koolstofarme economie te ondersteunen, blijven hun inspanningen beperkt. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) is slechts 1% van hun investeringen gericht op schone energie. Tegelijkertijd blijven deze bedrijven het merendeel van hun winsten inzetten voor aandeelhouderswaarde. Ondertussen versnelt de EU de overgang naar hernieuwbare energie. Het wegvallen van Russische fossiele brandstoffen en technologische vooruitgang maken duurzame alternatieven steeds concurrerender. Overheden, zoals de Europese Commissie, scherpen klimaatdoelen aan. Ook al wordt de klimaattop COP29 overschaduwd door de komst van Donald Trump als president van de VS, een van de uitkomsten zal zijn dat er meer miljarden in een hoger tempo, efficiënter besteedt moeten worden.

Lange termijn: risico’s en onzekerheden

Voor de meeste fossiele energiebedrijven blijft olie en gas voorlopig de grootste bron van inkomsten en investeringen. Dit brengt grote risico’s met zich mee vanwege de onzekere toekomst van de energiemix, strengere milieuregels, en lange, kapitaalintensieve projectvoorbereidingen. Hoewel er winst te behalen valt, zijn de vooruitzichten onzekerder dan ooit.

Bij Catalpa richten we ons op lange-termijnbeleggen. Bedrijven die zich alleen richten op aandeelhouderswaarde zonder oog te hebben voor bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid, waaronder milieukwesties, zijn vanuit dit perspectief bijzonder risicovol.

Daarom beleggen wij niet in olie-, gas- en nutsbedrijven. Catalpa Vermogensbeheer belegt immers in lange-termijn groei, dat is van olie- en gasbedrijven bepaald niet te zeggen.