Blog

Diversificatie

Risicospreiding is de manier om je portefeuille te beschermen.

priscilla-du-preez-oedkpaxymxu-unsplash

Risicospreiding is de manier om je portefeuille te beschermen.

Ieder investeerder weet dat risicospreiding de manier is om je portefeuille te beschermen voor de onvermijdelijke “ups and downs” van de markt.

Een les die door velen al vroeg wordt aangeleerd over eieren en manden. Verantwoordelijk portfolio management combineert minder of ongecorrigeerde risico’s die inkomen of groei en behoud van kapitaal en inflatiebescherming bieden.

Cash verliest op de lange termijn van de meeste investeringen, en je kunt ook in reële termen geld verliezen als inflatie hoog is. Ten opzichte van andere beleggingscategorieën wordt het lage rendement op cash logischerwijs verklaart door het lage risico. Toch kan het op de korte termijn uitkomst bieden. Morgan Stanley schreef onlangs dat, sinds 1959, cash in een willekeurige maand 40% kans heeft om aandelen te verslaan, voor een periode van 6 maanden is dit nog 30%, daarna neemt het sterk af. Het gebruik van cash als flexibele buffer voor het tijdelijk verminderen van het portefeuille risico of het benutten van kansen wordt hiermee onderschreven.

priscilla-du-preez-oedkpaxymxu-unsplash
markus-spiske-nov3muv3mva-unsplash

Het is noodzakelijk om tussen beleggingscategorien als bv. aandelen obligaties en cash te kijken hoe ze tov, of met, elkaar bewegen.

Het is belangrijk om binnen beleggingscategorieën te kijken hoe iedere investering zich verhoudt tot de rest en wat zijn bijdrage is aan het risico/rendement van de totale beleggingscategorieën of portefeuille. Spreiding over mid/ large caps, sectoren en groei of waarde bedrijven kunnen bijdragen tot het gewenste niveau aan diversificatie. In alle gevallen is de weging van elke individuele belegging van sterke invloed.

De bedoeling is dat alle beleggingen op de lange termijn waarde toevoegen, het verloop zal echter verschillen. Zo kunnen beleggingen in de portefeuille minder hard dalen of zelfs stijgen, wanneer ander dalen. Hoewel dienstverlening in de brede zin van groot belang is wordt het succes van een vermogensbeheerder in de ogen van de klant zonder meer bepaalt door het creëren van waarde op de lange termijn. Wat die waarde is wordt steeds vaker bepaalt door milieu en sociale overwegingen. Welke investeringen worden op basis van ethische gronden vermeden en welke doelen (milieu/sociaal) juist benadrukt. Als vermogensbeheerder is het meer en meer zaak driedimensionale portefeuilles te verwezenlijken die rendement genereren, risico’s managen en impact leveren.