Blog

Een koolstof neutraal energy systeem per 2050 is mogelijk en winstgevend

Een snelle transitie naar schone energie is voordeliger dan een trage transitie.

wind-energie-unsplash

Snelle transitie naar schone energie is voordeliger.

Het snel koolstofarm maken van het wereldwijde energiesysteem is van cruciaal belang om de klimaatverandering aan te pakken, maar zorgen over de kosten vormden een belemmering voor de implementatie.

american-public-power-association-513dbrmj_5w-unsplash
screenshot 2022-12-01 at 14.01.59

Een snelle transitie naar schone energie is voordeliger dan een trage transitie

Een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Oxford (HIER te lezen) laat zien dat een snelle transitie naar schone energie voordeliger is dan een trage transitie.

De onderzoekers analyseerden duizenden transitiekostenscenario’s geproduceerd door grote energiemodellen en gebruikten gegevens over 45 jaar zonne-energiekosten, 37 jaar windenergiekosten en 25 jaar voor batterijopslag. Ze ontdekten dat de werkelijke kosten van zonne-energie twee keer zo snel daalden dan de meest ambitieuze projecties in deze modellen, waaruit bleek dat eerdere modellen in de afgelopen 20 jaar de toekomstige kosten van belangrijke technologie├źn voor schone energie ten opzichte van de realiteit zwaar overschatten.

Vergeleken met het voortzetten van een op fossiele brandstoffen gebaseerd systeem, zal een snelle overgang naar groene energie waarschijnlijk resulteren in een totale netto besparing van vele biljoenen dollars (minimaal $12 biljoen), zelfs zonder rekening te houden met klimaatschade of nevenvoordelen van klimaatbeleid.

Bron: University of Oxford, 14 September 2022